Broccoli is een koolsoort die behoort tot de kruisbloemigen. De groep kruisbloemigen zijn behalve lekker ook geneeskrachtig. Ze bevatten een zwavelachtige stof die sulforafaan heet en waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ons beschermt tegen kanker. Met name kanker aan de longen, darmen, eierstokken, borst, prostaat, blaas en huid komt minder vaak voor onder mensen die veel kruisbloemigen eten.
De geneeskrachtige eigenschappen van broccoli zijn talrijk:
- het beschermt tegen cataract, een oogaandoening die bekend is als grijze staar;
- broccoli heeft een remmende werking op de Helicobacter pylori bacterie die maagklachten veroorzaakt;
- werkt ontstekingsremmend bij o.a. reuma en hart- en vaatziekten;
- het zit boordevol anti-oxidanten die ons beschermen tegen giftige stoffen;
- het houdt de pH waarde in balans met de ontzurende mineralen calcium en magnesium;
- en werkt weerstandverhogend door voedingsstoffen als zink, ijzer, selenium en vitamine C, E en K.
Eet jezelf gezond en zet minimaal twee keer per week een kruisbloemige groente op het menu. Behalve broccoli horen ook bloemkool, romanescu (de groene bloemkool), koolrabi, radijs, paksoi, koolraap, Chinese kool, koolrabi, witte kool en waterkers tot de kruisbloemigen. De koolsoorten kun je licht stomen of roerbakken met wat curcuma (geelwortel – in kerrie) en knoflook om de goede stoffen optimaal te benutten. Radijs, koolrabi en waterkers zijn heerlijk rauw in een salade.
Als je niet van broccoli houdt, kun je ook de ontkiemde zaden van de groenten eten. Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkt onder de naam BroccoSprouts en vind je bij de rauwkost. Sprouts of kiemen smaken lekker op een boterham of over een salade en zijn goed voor de spijsvertering. De gezonde stoffen uit broccoli worden hoog gedoseerd als therapeutisch supplement ingezet binnen de orthomoleculaire therapie.
Hoi Anka,
Dat is weer een inspirerend stukje over de kruisbloemigen. Leuk om te lezen.
Groetjes Sjuul
Hoi Sjuul,
Bedankt voor je reactie. Zo’n kort stukje gaat gelukkig heel wat makkelijker dan zo’n boekje 😉
Groetjes,
Anka
Voeding is zeker een natuurlijke genezer neem maar een ui dat een natuurlijke vorm van antibiotica is. Bedankt om dit stukje te mogen lezen.
Ook mogen we niet vergeten dat broccoli goed is om te ontgiften en de darmen zuiver te maken.
Dag shivatje,
Bedankt voor je reactie. Onze voeding zorgt ervoor dat alles in ons lichaam goed verloopt. Hoe zuiverder we eten, hoe beter dat gaat. Wellicht vind je mijn vorige berichten over ‘gezond de winter door‘ en ‘kleurentherapie op je bord‘ ook interessant om te lezen.
Fijne zondag.
Zelf ben ik ook hard met voeding en suplementen bezig. Dit dan met het Ayurveda, waar de elementen dan belangrijk zijn.
Ik heb het nodige al gelezen en bedank via deze weg het delen ervan.